Aanstaande activiteiten

Laden Activiteiten

« Alle evenementen

Livestream

Toast Literair: “Dochter van de dekolonisatie”

zondag 24 januari: 14:00 - 16:00

We organiseren een Afternoon Tea Literair (zie verder) met een Lezing door Nadia Nsayi

(ter vervanging van de geannuleerde causerie van Carine Caljon).

Nadia Nsayi (°Kinshasa, 1984) is politicologe, gespecialiseerd in Congo, en auteur van de biografie ‘Dochter van de dekolonisatie’.

In 1984 wordt Nadia Nsayi Madjedjo Clerebaut geboren in Kinshasa.
Na haar studie aan de  KU Leuven loopt ze stage bij het Europees Netwerk voor Midden-Afrika (EURAC) in Brussel. Ze wordt parlementair medewerker in de Senaat en beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen en bij Pax Christi Vlaanderen.
Eind 2019 kiest ze voor een nieuwe uitdaging. Als curator Beeldvorming bij het Antwerpse MAS organiseert ze mee de spraakmakende tentoonstelling ‘100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’, die onlangs verlengd is tot 13 september 2021. Zie ook het verslag van deze tentoonstelling op onze website.

In mei 2020 verschijnt haar eerste boek ‘Dochter van de dekolonisatie’, een meeslepend verhaal dat het relaas van haar familie verweeft met de relaties tussen België en Congo.

0p 10 december 2020 krijgt ze de Emancipatieprijs voor maatschappelijke beweging. Met haar engagement en bijdrage aan het dekolonisatiedebat in Vlaanderen groeide Nadia Nsayi  de voorbije jaren uit tot één van de zwarte opiniemakers in ons land. Ze laat haar stem horen in diverse media en is regelmatig gastspreker in debatten.

“Antwerpen, vlak na de Groote Oorlog.
Arthur Clerebaut stapt op de boot richting toenmalig Belgisch Congo. Hij wordt opzichter van openbare werken en … ontmoet er een Congolese.
Het is het begin van een familiegeschiedenis die samenvalt met honderd jaar kolonisatie en dekolonisatie. Want de koloniaal en zijn zwarte vrouw krijgen een zoon, een metis die opgroeit in een internaat. En later volgt er nog een kleindochter.
Na het overlijden van haar vader belandt ze in 1989 in het Vlaams-Brabantse Landen. Pas aan de universiteit begint ze zich in haar geboorteland te verdiepen.
Haar naam? Nadia Nsayi.”

Met ‘Dochter van de dekolonisatie‘ schreef ze een meeslepend verhaal dat het relaas van haar familie verweeft met de relaties tussen België en Congo.
Nsayi vertelt over het fundamenteel onrechtvaardig systeem dat men kolonisatie noemt, de hedendaagse erfenis in de vorm van de Congolese aanwezigheid in België en het belang van Belgische excuses, gekoppeld aan een oprecht dekolonisatieproces.

Afternoon Tea Literair

Dit jaar hebben wij geen ’Toast Literair’, maar een ’Afternoon Tea Literair’. Sinds 1850 heeft de Engelse bevolking de nieuwe gewoonte van het koningshuis overgenomen om van een lichte maaltijd te genieten bestaande uit kleine sandwiches, scones met room en jam en kleine zoetigheden. Dit werd later bekend als de ‘afternoon tea’.

Om 13 uur kan u uw afternoon tea afhalen bij Annemie Jasperse, de Pretlei 5 te Brasschaat. Indien u wenst, brengen wij u graag tussen 13 uur en 13.45 uur een stoepbezoekje met een heerlijke afternoon tea, waar u van kan genieten tijdens Nadia’s verhaal. Zo zijn we toch een beetje samen. Om 14 uur start de livestream van de lezing.

Plaats: wegens de coronabeperkingen kan deze lezing enkel via livestream gevolgd worden, op uw pc, laptop, smartphone, tv.
Als u hiermee nog geen ervaring hebt, neem dan gerust contact op met Annemie Jasperse (annemie@hupr.org; tel. 03 650 10 01) of Robert De Loght (gsm 0494 54 27 08).

Als u inschrijft, dan krijgt u vooraf via uw e-mail de link toegestuurd voor deelname.

Indien er zich die namiddag een probleem zou stellen, dan mag u altijd Robert De Loght daarvoor contacteren.

 

Prijs per persoon:   € 25.

Inschrijven verplicht per e-mail:  via  activiteiten@davidsfondsbrasschaat.be    of    Annemie Jasperse (annemie@hupr.org)

Inschrijven en betalen:

  • Alle betalingen gebeuren op rekening BE46 4151 1669 3136 op naam van Davidsfonds Brasschaat, met de vermelding “Nadia”.
  • U bent pas ingeschreven wanneer u betaald hebt.

 

Gegevens

Datum:
zondag 24 januari
Tijd:
14:00 - 16:00
Activiteit Categorie:

Organisator

Davidsfonds Brasschaat
Telefoon:
03 652 12 86
E-mail:
activiteiten@davidsfondsbrasschaat.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Livestream

Gegevens

Datum:
zondag 24 januari
Tijd:
14:00 - 16:00
Activiteit Categorie:

Organisator

Davidsfonds Brasschaat
Telefoon:
03 652 12 86
E-mail:
activiteiten@davidsfondsbrasschaat.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Livestream