Niets zo leuk als met een korte reportage terugblikken op een uitstap of activiteit.
GUNFIRE MUSEUM
Brasschaat beschikt over een uitgebreid gamma militair erfgoed. Het Klein Schietveld is grotendeels vrij toegankelijk en wordt beheerd door Natuur en Bos. Een aantal mooie wandeltrajecten zijn onlangs bewegwijzerd met de karakteristieke paaltjes met rode nummering.
Het Groot Schietveld kwam de afgelopen maanden vaak in het nieuws door de grote brand en de ongeoorloofde toegang van wandelaars in het domein. Het gebied wordt nog actief door Landsverdediging gebruikt om schietoefeningen uit te voeren. Daarom werd besloten de dwarsweg tussen Overbroek en Gooreind definitief af te sluiten. Onlangs is er overleg gestart tussen Brecht, Wuustwezel en Landsverdediging om op bepaalde dagen recreanten opnieuw toegang te geven tot het domein.
Maar er is meer militair erfgoed dat de laatste jaren een nieuwe bestemming heeft gevonden. Perron Noord, aan het militair vliegveld, is ondertussen door de ingebruikneming van de railbike-verbinding met Kapellen als trekpleister bekend. Gedurende het weekend en in de vakanties is het alle hens aan dek op het terras en de aanpalende speeltuin.
In de onmiddellijke omgeving van Perron Noord is de vroegere controletoren aan de Lichtvliegwezenlaan omgevormd tot een belevenisplek. Je kan er zien hoe de militaire aanwezigheid sinds 1820 en luchtvaartactiviteit het gebied gevormd hebben.
Ook de voormalige kazerne van 18RA (Rijdende Artillerie) kreeg een herbestemming. De FOD Financiën vond er onderdak naast een aantal commerciële bedrijven.
De absolute parel aan de kroon van het Brasschaats militair erfgoed is het Gunfire Museum, gelegen aan de Lichtvliegwezenlaan. (de vroegere Bondgenotenlaan) Dit museum bezit een enorme collectie militaire voorwerpen: voertuigen, uniformen, wapens, foto’s en kunstobjecten. Het maakt deel uit van het Koninklijk Legermuseum in Brussel.
Vanaf 1985 besefte de militaire overheid de noodzaak om allerlei materiaal een plaats te geven en het zo te behouden voor de toekomst. Het museum beperkt zich niet alleen tot het verzamelen, opknappen en inventariseren van de collectie maar soms deed men aan reactivering van bepaalde objecten. In 1987 werd een gerestaureerd kanon, getrokken door een paardenspan, gebruikt tijdens een militaire bevelsoverdracht. Na 1989 werden vele legereenheden ontbonden. Men behield 2 exemplaren van elk artilleriestuk: één voor Brussel en één voor Brasschaat. Allerlei rupsvoertuigen vonden een plaats in het museum. Onlangs werden er ook lokalen vrijgemaakt waar de historische collecties van het Licht Vliegwezen, dat sinds 1947 haar thuisbasis in Brasschaat had, een onderkomen vonden.
Vanaf 2010 werd het Museum op de huidige locatie in gebruik genomen. Een aantal enthousiaste liefhebbers en vrijwilligers stellen het museum open voor bezoekers. Meer details over openingsuren en tarieven vindt u op onderstaande website