Brasschaats erfgoed
Naast natuurschoon kan Brasschaat prat gaan op boeiende culturele schatten, die behoren tot het materieel erfgoed. Elke maand zetten we een item uit het cultureel, militair, religieus of natuurlijk erfgoed in de kijker.
Grot Rustoord
Rond 1910 werd de wijk Rustoord gesticht door Antoon Van den Weyngaert, tevens stichter van Mariaburg en oprichter van de verzekeringsmaatschappij Antverpia. Hij bouwde het ‘Gesticht Rustoord’, waarnaar de wijk genoemd werd, evenals de kerk en de gebouwen errond. Het Mariadomein werd aangelegd in 1916. De grot, uitgevoerd in Maassteen, stond voorheen in Stabroek. Met de aanleg van het domein verschafte Van den Weyngaert in volle oorlog werk en inkomen aan de mensen uit de buurt. Het werd de kern en trekpleister van de wijk. Nu staat het domein op de inventaris van Vlaams bouwkundig erfgoed, waardoor het beschermd en gerenoveerd kon worden.
In 2016 werd een beschermingsdossier ingediend als aanvraag van subsidies voor renovatie en bescherming. Op 26 mei 2018 werd het vernieuwde Mariadomein met de grot heropend en opnieuw ingewijd door bisschop Johan Bonny. Het sleepte dat jaar de erfgoedprijs van de provincie Antwerpen in de wacht.
Het Godsgasthuis
In 1896-1897 werd het Godsgasthuis, later Sint-Jozefskliniek, gebouwd, werk van architect Henri Blomme. Burgemeester Reusens liet de instelling bij testament een ruime som na en betaalde voor de bouw van een kapel ernaast, die in 1904 werd voltooid. De gekleurde glasramen in de kapel stellen de beschermheiligen voor van de familie Reusens en haar erfgenamen. Aanvankelijk deed het gasthuis enkel dienst als rustoord voor bejaarden, daarna ook voor zieken. Later werd het moederhuis, tot 1976. Vesalius en Prins Kavelhof namen de taken over, terwijl het OCMW er haar kantoren behield. In 1980 werd de kapel omgebouwd tot een polyvalente ruimte voor het Cultuurcentrum. De Augustijnslei (genoemd naar Jef Augustijns, eerste Brasschaatse gesneuvelde tijdens WO I) heette vroeger Gasthuisstraat.