Ontstaan
Davidsfonds Brasschaat is gesticht in 1928 en telt initieel niet minder dan dertien bestuursleden, waarvan zes geestelijken. Er zijn twee voorzitters: Z.E.H. Melis, tevens proost, en de heer Van Hoeck. Ook twee schrijvers-notulisten, de heren Paelinckx en Kerremans, maken deel uit van het bestuur, evenals de heren De Bièvre en Verheyen, in Brasschaat bekende namen.
De afdeling gaat van start met 126 leden.
In 1938 wordt de Z.E.H. Hendrickx voorzitter en de heer Jules Gilops secretaris.
Vanaf 1946, met de heer Luytens als voorzitter, komt Davidsfonds Brasschaat echt tot ontplooiing. Maandelijks is er een bestuursvergadering en vele culturele activiteiten worden georganiseerd.
Vanaf 1952 is de heer Albert Roevens voorzitter; zijn opvolger, de heer Van Cleemput, neemt die functie slechts één jaar waar.
Nieuwe impulsen
In 1962 wordt Lode Bertels, de latere burgemeester van Brasschaat, voorzitter. In 1969 legt hij het voorzitterschap neer door drukke beroepsbezigheden.
Het duurt tot 1974 voor Willy Bouwen als nieuwe voorzitter aantreedt.
In de jaren 1960 is René Michielse de gedreven secretaris. Daarna neemt Piet Vanhuele deze functie waar tot 1982.
Tal van voordrachtwedstrijden worden gehouden en een postzegelclub ziet het levenslicht.
Willy Bouwen, voorzitter van 1974 tot 1979, houdt in december 1975 het afdelingstijdschrift ‘Sprokkels’ boven de doopvont. Het magazine verschijnt aanvankelijk maandelijks, later minder frequent. Alle nummers van ‘Sprokkels’ worden bewaard in het archief van Breesgata en bij KADOC (Katholiek Documentatiecentrum) in Leuven.
In 1977 ontstaat, onder impuls van Davidsfonds Brasschaat, de heemkundige kring Breesgata.
In 1979 geeft Willy Bouwen de fakkel door aan Luc De Clerck: hij zal die brandend houden tot 1987. In die periode stijgt het ledenaantal van 127 tot 291.
De afdelingsvlag wordt ontworpen en op 28 april 1984 plechtig gewijd. Bestuurslid Johan Feyaerts is de eerste vaandeldrager. Clem de Ridder, de toenmalige Nationaal voorzitter, houdt de feestrede.
In 1987 is Frans Van den Bosch bereid om als voorzitter gedurende één jaar “het schip drijvend te houden”. Hij levert zeer verdienstelijk werk, onder meer met de opfrissing van ‘Sprokkels’.
Ondertussen is Marc Helderweirt het bestuur komen versterken. Hij neemt sinds 1985 tot 2024 het secretariaat waar.
Hoogtepunten
In 1988 neemt Willy Cruysweegs het roer over; hij blijft gedurende twee decennia voorzitter van een bloeiende afdeling met een stijgend ledenaantal. In het midden van de jaren 1990 bereikt de lokale afdeling een piek van 450 leden die van een veertigtal activiteiten per jaar kunnen genieten: klassieke concerten, theatermonologen door Tine Ruysschaert en Alex Wilequet en recitals met Miel Cools en Willem Vermandere als uitschieters.
Op initiatief van Davidsfonds ontstaat in het begin van de jaren 1990 een comité dat, samen met het gemeentebestuur en andere verenigingen, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap tot een echt volksfeest doet uitgroeien.
In 1992 werd de eerste Brasschaatse Gouden Erepenning uitgereikt aan pianist Jozef De Beenhouwer. Met dit initiatief van Davidsfonds wordt, in samenwerking met het gemeentebestuur, om de twee jaar een Brasschatenaar met verdiensten op sociaal-cultureel en/of wetenschappelijk vlak gehuldigd.
De andere laureaten zijn: in 1994 Ward Van Osta, in 1996 † Raf Renard, in 1998 Jan Decleir, in 2000 Dirk Van der Cruysse, in 2002 † Gert-Jan Buitink, in 2004 † Marcel van Jole, in 2006 Patty Wouters, in 2008 Luc Daems, in 2010 Jozef Devreese. In 2012 is Hugo Besard de laatste laureaat.
Een nieuw millennium
Davidsfonds Brasschaat is sinds 1995 een vaste campusplaats van Universiteit Vrije Tijd. In 2013 wordt de naam omgedoopt tot Davidsfonds Academie.
In samenwerking met de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Brasschaat werd in oktober 1996 met een leeskring gestart.
Verder organiseerde Davidsfonds Brasschaat jarenlang de Junior Journalist-wedstrijd, een creatieve schrijfwedstrijd voor Brasschaatse lagere en secundaire scholen.
Brasschaat was ook een preselectieplaats voor het Groot Nederlands Dictee, met in onze gemeente soms meer dan 200 deelnemers.
In 2009 maakt deze wedstrijd plaats voor een nieuwe jaarlijkse activiteit: ‘Toast Literair‘.
Vanaf 2003 wordt de jaarlijkse ‘Nacht van de Geschiedenis’ een vaste waarde in het jaarprogramma.
In 2008 werd Johan Ghoos voorzitter. Hij zette de werking van zijn voorgangers trouw verder.
Van 2014 tot 2018 was Johan Cruysweegs voorzitter.
Sinds september 2018 wordt Davidsfonds Brasschaat geleid door een bestuursteam.
Zowat 325 gezinnen zijn thans lid.
Onze werking
Het jaarprogramma is gestoeld op de drie pijlers van Davidsfonds: taal en lezen, geschiedenis, kunst. Dit leidt tot vele lezingen, museumbezoeken, concerten, daguitstappen en een jaarlijkse culturele reis. Sommige activiteiten verlopen in samenwerking met het Cultuurcentrum en de Cultuurdienst van Brasschaat of met andere Brasschaatse verenigingen. Zo maken we het motto van Davidsfonds waar: ‘Cultuur beleef je samen’.